Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Το Δ.Σ. του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, με αφορμή το αυθαίρετο κλείσιμο της ΕΡΤ, αισθάνεται την ανάγκη να διατυπώσει δημοσίως φωνή διαμαρτυρίας τόσο για το θέμα αυτό όσο και για την γενικότερη κατάσταση.

1. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί πλήγμα στην ομαλή δημοκρατική ζωή της χώρας και στην πολιτισμική της ταυτότητα. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι στην ΕΡΤ, όπως και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, υπήρχε πλεονάζον προσωπικό με αργομισθίες  και γίνονταν σπατάλες. Όμως υπεύθυνοι γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι εκείνοι που κυβέρνησαν και κυβερνούν μετά τη Μεταπολίτευση. Αυτοί διόριζαν και αυτοί ανέχονταν. Παρά ταύτα  όμως η ΕΡΤ είναι το μοναδικό σοβαρό, πλουραλιστικό και εθνικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενημερώσεως και ψυχαγωγίας, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, τα οποία λειτουργούν μέσα σε πλαίσιο ανομίας, καταρρακώνουν κάθε έννοια ποιότητας και είναι υπεύθυνοι για τον υποβιβασμό του πολιτιστικού επιπέδου και των αξιών του λαού μας.  Όλοι θέλουμε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στην ΕΡΤ, αλλά αυτό χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και πολιτική βούληση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

2. Τέσσερα χρόνια τώρα ο Ελληνικός Λαός βιώνει την οικονομική κρίση και δέχεται σχεδόν αδιαμαρτύρητα τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα αλλά δυστυχώς δεν βλέπει καμιά βελτίωση σε κανέναν τομέα της δημόσιας ζωής.  Απεναντίας διαπιστώνει ότι ακόμα κυριαρχούν  παλαιοκομματικές πρακτικές. Οι κυβερνώντες φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί  σε πόσο τραγική κατάσταση έχει περιέλθει ο Ελληνικός λαός. Πριν από 100 χρόνια  ακριβώς η Ελλάδα μεγαλουργούσε με τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους και καθιστούσε το όνομά της σεβαστό και υπολογίσιμο σε όλον τον κόσμο. Σήμερα οι πολιτικοί μας ξεπουλάνε ό,τι με θυσίες και αίμα κέρδισαν οι πρόγονοί μας.  Από πού αλήθεια αντλούν αυτό το δικαίωμα;

3. Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ως πολιτιστικό και πνευματικό σωματείο αποφεύγει να αναμειγνύεται στην πολιτική και δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα με την διατύπωση των απόψεων των μελών του επί παντός επιστητού. Για τα σοβαρά θέματα με υπεύθυνο λόγο καταγράφει τις απόψεις και τις θέσεις του στη στήλη «Σχόλια» του επιστημονικού του περιοδικού «Τρικαλινά». Ωστόσο, μπροστά στο σοβαρό θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ και της μαύρης οθόνης σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές και στο εξωτερικό όπου διαβιούν εκατομμύρια Αποδήμων Ελλήνων, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και ζητά επιμόνως την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με υγιέστερες συνθήκες.
Τρίκαλα, 20 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου