Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Προσεχείς εκδόσειςΘα εκδοθούν από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Οι δύο ιστορικοί κώδικες Τρίκκης
Πολύτιμες πηγές για την Ιστορία των Τρικάλων
κατά τους 17ο έως 19ο αιώνες (1688-1865) 

Δύο πολύτιμα αρχειακά κείμενα για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής Τρικάλων θα εκδώσει προσεχώς ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Πρόκειται για τους δύο ιστορικούς χειρόγραφους κώδικες της Μητροπόλεως Τρίκκης, οι οποίοι είναι γνωστοί ο πρώτος ως «Κώδικας Τρίκκης» και φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη με αύξ. αριθμό 1471 (ΕΒΕ, αρ. 1471) και ο δεύτερος είναι γνωστός  ως «Κώδικας Βαρλαάμ, αρ. 287», επειδή φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.
Ο πρώτος Κώδικας Τρίκκης (ΕΒΕ, αρ. 1471) είχε εκδοθεί για πρώτη φορά από τον αείμνηστο Τρικαλινό φιλόλογο και ιστοριοδίφη Νίκο Γιαννούλη το 1980, αλλά με παραλείψεις και παραναγνώσεις, ενώ έγινε και δεύτερη, πλήρης και πιστή έκδοσή του από τον φιλόλογο Δημήτριο Καλούσιο.
Ο δεύτερος Κώδικας Τρίκκης (Βαρλαάμ, αρ. 287) παραμένει έως σήμερα ανέκδοτος, εκτός από τα κείμενά του που αναφέρονται στην Εκπαίδευση, τα οποία είχε δημοσιεύσει ο Θεόδωρος Νημάς στην σχετική διδακτορική διατριβή του.
Στους κώδικες αυτούς δημοσιεύονται εκκλησιαστικές πράξεις, υπομνήματα επισκοπικών προτάσεως, ομολογίες επισκόπων, διαζύγια, διαθήκες, προικοσύμφωνα, καταγραφές περιουσιών, συμφωνίες ιερέων ή λαϊκών, δωρεές, αφιερώσεις, συμφωνίες ρουφετίων αλλά και άλλα κείμενα που αφορούν την εκκλησιαστική, την κοινωνική, εθνική και την οικονομική ζωή, αλλά και την εκπαίδευση της ευρύτερης περιοχής Τρικάλων κατά την περίοδο από το 1688 έως το 1865.
Σημειώνεται ότι ο αείμνηστος Νίκος Γιαννούλης είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα για την επανέκδοση όλων των βιβλίων του στον Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Οι σχετικές φιλολογικές και εκδοτικές εργασίες έχουν προχωρήσει και το βιβλίο θα περιλαμβάνεται στην σειρά «Κείμενα και Μελέτες», αρ. 16 του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου