Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Διάλεξη με θέμα «Ελληνισμός στα Βαλκάνια σήμερα»

Το Σάββατο στο Επιμελητήριο
Η διάλεξη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
για τον «Ελληνισμό στα Βαλκάνια σήμερα»
Ομιλητής ο δικηγόρος-συγγραφέας κ. Δημ. Γαρούφας

Μεθαύριο Σάββατο  8 Οκτωβρίου 2011 και ώρα  7.30 μ.μ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί η 126η διάλεξη του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με ομιλητή τον δικηγόρο – συγγραφέα – πρ. πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΑΡΟΥΦΑ και θέμα: «Ο Ελληνισμός στα Βαλκάνια σήμερα».
Ο Ομιλητής. Ο Δημ. Γαρούφας γεννήθηκε στην Αμφίπολη Σερρών το 1951. Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό τμήμα Ποινικής Επιστήμης της ίδιας σχολής και δικηγορεί στη Θεσσαλονίκη από το 1979.
Διετέλεσε μέλος του Δ. Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  από το 1993 έως το 2008, και από το 2005 έως το 2008 υπήρξε πρόεδρος αυτού. Από τον Μάρτιο του 2007  έως το 2010 διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τριετή θητεία. Συμμετείχε σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης την περίοδο 2005-2008, ενώ με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2007 ορίσθηκε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για κατάρτιση του σχεδίου νόμου  ίδρυσης της «Όπερας Μακεδονίας-Θράκης».
Είναι ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου των Σαρακατσάνων που εδρεύει στις Σέρρες. Διετέλεσε μέλος της «Επιτροπής διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού» που συνεστήθη το 1994 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η οποία για μια δεκαετία υλοποίησε προγράμματα διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας  στην περιοχή των Βαλκανίων και σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Υπήρξε επίσης μέλος των Δ.Σ. πολλών άλλων φορέων και οργανώσεων.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας της «Ένωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων» έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη όλες τις Βαλκανικές χώρες προβάλλοντας την ιδέα της βαλκανικής φιλίας και συνεργασίας, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα και  με τα προβλήματα και την οργάνωση των ελληνικής καταγωγής πληθυσμών που ζουν στις Βαλκανικές χώρες, κυρίως με την οργάνωση των Ελλήνων Σαρακατσάνων που ζουν στην Βουλγαρία  συμβάλλοντας στην δημιουργία και λειτουργία 20 πολιτιστικών συλλόγων σε ισάριθμες βουλγαρικές πόλεις.
Για τα εθνικά μας θέματα, για τα θέματα του χώρου της Δικαιοσύνης και για γενικότερα  κοινωνικά ή επιστημονικά θέματα (αλλά και θέματα  του Βορειοελλαδικού χώρου) έχουν δημοσιευθεί μελέτες και  δεκάδες άρθρων του σε εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.
Για τα ίδια θέματα έλαβε μέρος σε πολλές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό  με εισηγήσεις ή ανακοινώσεις του.
Έχει εκδώσει πέντε αυτοτελή βιβλία:
1) «Λαϊκός μας πολιτισμός» (Θεσ/νίκη 1980).
2) «Σαρακατσάνικη παράδοση», Εκδόσεις Αφών Κυριακίδη (Θεσ/νίκη 1982, και β΄ έκδοση 1999).
3) «Οι Σαρακατσάνοι ομογενείς μας στην Βουλγαρία και την περιοχή Σκοπίων», Εκδόσεις Αφών Κυριακίδη (Θεσ/νίκη 1922, και β΄ έκδοση 1999).
4) «Όραμα και στρατηγική για τον Ελληνισμό στα  Βαλκάνια», Εκδόσεις  Κυρομάνος (Θεσ/νίκη 1996).
5) «Με ανοιχτούς ορίζοντες», Εκδόσεις «Ερωδιός» (Θεσ/νίκη 2006).
Για την εθνική και κοινωνική του προσφορά έχει τιμηθεί από την «Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας» το 1996, καθώς και από πολλούς άλλους ελληνικούς πολιτιστικούς ή επιστημονικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου