Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Ημερίδα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Ο Αλ. Παπαδιαμάντης  
(4 Μαρτίου 1851 – 3 Ιανουαρίου 1911)

Το Σάββατο στα Τρίκαλα
Επιστημονική Ημερίδα
για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
διοργανώνει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από τον θάνατό του μεγάλου πεζογράφου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ (1911-2011), ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, διοργανώνει σχετική Επιστημονική Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα (Ομήρου 8 - Τρίκαλα).
Το Πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:
1) Θανάσης Νάκας, καθηγητής γλωσσολογίας Παν/μίου Αθηνών. Θέμα: «Ρητορικός Παπαδιαμάντης».
2) Θεόδωρος Νημάς, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Θέμα: «Κοινωνικός και πολιτικός Παπαδιαμάντης».
3) Φώτιος Δημητρακόπουλος, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών. Θέμα: «Ο Παπαδιαμάντης ποιητής με τον πεζό λόγο».
4) Ηλίας Κεφάλας, συγγραφέας. Θέμα: «Τα ποιήματα του Παπαδιαμάντη».
Την εν λόγω ημερίδα μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.

Έγραψαν για τον ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Εκτός από τον Κ.Θ. Δημαρά και μερικούς άλλους, μετά τον θάνατό του όλοι εγκωμίασαν τον Αλ. Παπαδιαμάντη. Ο Γρ. Ξενόπουλος έγραψε: «ο Παπαδιαμάντης δεν εψεύτηκε ποτέ, δεν εμιμήθη ποτέ, δεν έπροσποιήθη ποτέ, δεν εκιβδηλοποίησε ποτέ. Εκοψε μόνον ολόχρυσα νομίσματα από το μεταλλείον της ψυχής του, της αγνής καί αδιάφθορου (...). Η ψυχή του είναι καθαυτό η ρωμέικη λαϊκή ψυχή», θεώρησε αριστούργημά του την Φόνισσα, την οποία χαρακτήρισε «τραγωδίαν μεγαλοπρεπεστάτην». Ο Φώτος Πολίτης, ανάμεσα στα άλλα έγραψε: «Έλλην γνήσιος καί συγγραφεύς ισχυρός εχάρισε σελίδας εξόχου αγνότητος και ηθικής ρώμης». Αργότερα τον συνέδεσε με τον Σολωμό: «Μόνο ο Παπαδιαμάντης κι ο Σολωμός μας έδωσαν έργα με συνολική σύλληψη ζωής, λυτρωμένα από το τυχαίο και το επεισοδιακό».
Η Νικολέττα Σπυρίδωνος (Ο Κόσμος του Επενδυτή, 12-2-2011) «Ο Παλαμάς (1899) μίλησε για έναν τεχνίτη που κατέχει τόσο ζωηρά τη δύναμη που οι ψυχολόγοι ονομάζουν συμπαθητική φαντασία και για την ομοιαλήθεια που απλώνεται στα διηγήματά του. Είναι ένας παρατηρητής σε συνεχή εγρήγορση, που φαντασιώνεται σκέψεις, ιστορίες, στιχομυθίες. Πλάθει και απολαμβάνει τις εικόνες με όλες του τις αισθήσεις. Εικόνες με διάφορους χρωματισμούς και αποχρώσεις, προσιτές και απρόσιτες, γήινες και μυστηριακές, ρεαλιστικές και υπερρεαλιστικές, εικόνες που εξυμνούν τις αντιθέσεις, που απεικονίζουν τον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο, εικόνες αισθησιακές άλλοτε με την τεχνική της πολυφωνίας και της αντίστιξης κι άλλοτε με κινηματογραφική σκηνοθεσία, εικόνες οπτικές, οσφρητικές, ακουστικές, εικόνες σαν πίνακες ζωγραφικής γεμάτοι φως και ομορφιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου