Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Έκθεση «ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ: 1884 – 1984»

Αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου η Έκθεση
«ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ: 1884 – 1984»


Στις 4 Οκτωβρίου, στο Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, θα αρχίσει τη λειτουργία της η Μεγάλη Έκθεση Σχολικών Βιβλίων με τίτλο «Εκατό Χρόνια Σχολικό Βιβλίο: 1884-1984», την οποία συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.), ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Νομών Τρικάλων και Καρδίτσης, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Η εν λόγω Έκθεση έχει ως αφετηρία το έτος 1884, διότι τότε καθιερώθηκε το μάθημα των Νέων Ελληνικών και άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα σχετικά σχολικά βιβλία (Νεοελληνικά Αναγνώσματα κ.ά.). Θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά του Δημοτικού, Νεοελληνικά Αναγνώσματα του Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου), του Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς επίσης και βιβλία όλων των άλλων μαθημάτων, όπως ιστορίας, αρχαίων ελληνικών, γραμματικής και συντακτικού, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, βιολογίας, αγωγής του πολίτη κ.ά. Θα περιλαμβάνονται επίσης βιβλία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις πρώην ανατολικές χώρες, των Ελληνικών Μειονοτήτων της Αλβανίας και της Κωνσταντινουπόλεως, των Ομογενών της Αμερικής και της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης.
Τα βιβλία της Έκθεσης προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας και από τις ιδιωτικές Συλλογές της κ. Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), της κ. Χρυσάνθης Κουμπάρου-Χανιώτη (Πειραιάς), της κ. Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), του κ. Νίκου Χελιδόνη (Τρίκαλα), του κ. Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και από προσφορές διαφόρων Τρικαλινών.
Παράλληλα με την Έκθεση των βιβλίων θα λάβουν χώρα και διάφορες ομιλίες ιστορικών της Εκπαίδευσης σχετικές με την ιστορία του σχολικού βιβλίου.
Αναμένεται ότι η Έκθεση αυτή θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνον των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των συμπολιτών, αφού σ’ αυτή θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα βιβλία με τα οποία έμαθαν τα πρώτα γράμματα και τα είχαν συντροφιά για αρκετά χρόνια.
Περισσότερα θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου