Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Όγδοη Συνάντηση στα Τρίκαλα (Ελλάδα), 9-13 Ιουνίου 2010

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα ο διαπολιτισμικός διάλογος για την Ευρωπαϊκή Κληρονομιά
στo πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig
- Συμμετείχαν Ευρωπαίοι επιστήμονες και ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, τα μέλη της ομάδας Υλοποίησης του Προγράμματος «Διά Βίου Μάθηση / Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig» (αρ. έγκρισης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2008-1-ES1-GRU06-00101 5) συμμετείχαν για λογαριασμό του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων στην όγδοη και τελευταία τακτική συνάντηση των Εταίρων - εκπροσώπων των υπολοίπων επτά ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, που συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Κληρονομιά για μια Ευρώπη των Ενεργών Πολιτών μέσω του Διαπολιτισμικού Διαλόγου».
Η συνάντηση έλαβε χώρα στα Τρίκαλα και την οργάνωση είχε αναλάβει ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.). Από την πλευρά του συμμετείχαν ως εταίροι: η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος Διονυσία Νημά, φιλόλογος – ΜΑ αρχαιολογίας, ο Νίκος Ζιώγας, καθηγητής φυσικών - διευθυντής του Γυμνασίου Οξύνειας, ο Ηλίας Κεφάλας, συγγραφέας – επόπτης εργασίας, η Άννα Ντιναπόγια – Λιακατσίδα, καθηγήτρια γαλλικών – δικαστική υπάλληλος, η Ελένη Γιοντζή, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Τρικκαίων, ο Θεόδωρος Νημάς, δρ ιστορίας - σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, ο Αχιλλέας Σιάχος, δάσκαλος, ο Αγαθοκλής Αζέλης, φιλόλογος – δρ ιστορίας, ο Δημήτριος Αγορίτσας, φιλόλογος – ΜΑ ιστορίας, η Ναυσικά Μουλά, φιλόλογος, η Ελένη Τζαβέλλα, δασκάλα, η Ειρήνη Παπανικολάου, πληροφορικός και η Φωτεινή Τσολάκη, καθηγήτρια αγγλικών.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 5 εκπρόσωποι από την Κουένκα της Ισπανίας (Κέντρο Διαρκούς Επιμόρφωσης Δασκάλων), 3 από τη Βερόνα της Ιταλίας (Ευρωπαϊκός Πόλος για τη Γνώση), 1 από την Le Puy en Velay της Γαλλίας, (Greta du Velay – Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων), 2 από την Ουτένα της Λιθουανίας (Δημόσια Βιβλιοθήκη A. & M. Miskiniai), 3 από τη Βαρσοβία της Πολωνίας (Κέντρο Διαρκούς Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην περιφέρεια της Μαζοβίας), 3 από την Bingöl της Τουρκίας (Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών της Ανατολίας) και 3 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από τη Λευκωσία της Κύπρου (Όμιλος για τον Ιστορικό Διάλογο και την Ιστορική Έρευνα).
Οι ξένοι Εταίροι έφτασαν στα Τρίκαλα την Τετάρτη το απόγευμα και το βράδυ το Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. παρέθεσε προς τιμήν τους δείπνο σε κεντρικό εστιατόριο. Το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου, έγινε σύντομη εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Τρικάλων, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Μιχ. Ταμήλος, ο οποίος τους ενημέρωσε για την πόλη και τις υποδομές της. Μάλιστα προσέφερε στον καθένα και το προσφάτως εκδοθέν δίγλωσσο φωτογραφικό Λεύκωμα για τα Τρίκαλα.
Αμέσως μετά (09.30-12.00 π.μ.) οι Εταίροι συνεδρίασαν στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα με τα εξής θέματα συζήτησης: 1) Σύνοψη της 7ης συνάντησης στην Bingöl (από τους Τούρκους). 2) Παρουσίαση της φωτογραφικής σύνθεσης «Το Ευρωπαϊκό Αλφάβητο της Σύμπραξης» (από τους συντονιστές Ισπανούς). 3) Παρουσίαση του τελικού προϊόντος κάθε χώρας. 4) Γενική αποτίμηση της σύμπραξης από τους συντονιστές κάθε ιδρύματος. Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. από την πλευρά του παρουσίασε τη δική του εκδοχή του ελληνικού αλφαβήτου, όπου τα 24 γράμματα αποτυπώνονται σε αντίστοιχες εικόνες από διάφορα σημεία της πόλης των Τρικάλων συνοδευόμενα από λέξεις-έννοιες που χαρακτηρίζουν την ελληνική σκέψη και ιστορία, κοινές στα ελληνικά και αγγλικά. Επίσης, ως προϊόν της ελληνικής ομάδας παρουσιάστηκε το διαδραστικό ιστολόγιο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. (http://filos-trikalon.blogspot.com), το οποίο διατίθεται σε όλες τις γλώσσες της σύμπραξης. Σ’ αυτό μπορούν όλοι οι φίλοι του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., εντός και εκτός Τρικάλων, να ενημερώνονται για τη δράση, τις εκδόσεις και τις προσεχείς δραστηριότητες του Συνδέσμου, αλλά και για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Σύμπραξης. Τελικό προϊόν επίσης αποτέλεσε η οπτικοακουστική παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεων της σύμπραξης, τονίζοντας τα στοιχεία που αποκόμισε η ελληνική ομάδα από τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Το μεσημέρι οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στην πόλη και ξεναγηθήκαν από αρχαιολόγο της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Βαρούσι και το Φρούριο, όπου η κάθε αντιπροσωπεία φύτευσε από μία ελιά, ως σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας των λαών των χωρών τους.
Στις 7.30 μ.μ., και πάλι στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα, έγινε η κεντρική ομιλία στην αγγλική γλώσσα από τον δρα ιστορίας κ. Αγαθοκλή Αζέλη με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές». Την απογευματινή εκδήλωση πα-ρακολούθησαν η αντιδήμαρχος κ. Νίτσα Καταβούτα, η κ. Στεφανία Τριγώνη, γραμματέας του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή, το οποίο υπήρξε χορηγός του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., και πολλοί συμπολίτες. Το επίσημο πρόγραμμα έκλεισε με την οπτικοακουστική παρουσίαση των καλύτερων στιγμών και των πεπραγμένων της σύμπραξης, που είχε επιμεληθεί η ελληνική ομάδα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Την Παρασκευή 11 Ιουνίου το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων και την Καλαμπάκα, ενώ το μεσημέρι οι Εταίροι γευμάτισαν στην Καλαμπάκα. Το βράδυ έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στη «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη και Μαρίας Χατζηγάκη – Φ.Ι.ΛΟ.Σ.». Το βράδυ ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων παρέθεσε δείπνο στο «Φρούριο» προς τιμήν των Εταίρων. Επακολούθησε εκτέλεση αυθεντικών παραδοσιακών χορών της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Θράκης από το χορευτικό συγκρότημα της «Εστίας Λαογραφικών Μελετών Ν. Τρικάλων», το οποίο συμμετείχε αφιλοκερδώς και προκάλεσε άριστες εντυπώσεις στους ξένους Εταίρους, οι οποίοι χόρεψαν και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
Το Σάββατο 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου, όπου την ξενάγηση έκανε αυτοπροσώπως η διευθύντρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Σπουδών Θεσσαλίας, αρχαιολόγος και ανασκαφέας κ. Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη. Κατόπιν έγινε επίσκεψη στο θαυμάσιο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, με ξενάγηση από τη διευθύντρια της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Βόλου) κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντσεσίλογλου. Οι Εταίροι γευμάτισαν σε μαγευτική τοποθεσία του Παγασητικού, όπου αρκετοί απόλαυσαν και ένα θαλασσινό μπάνιο.
Το τελευταίο βράδυ του Σαββάτου ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. παρέθεσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση, όπου αξιολογήθηκε η συνάντηση και κατόπιν επιδόθηκαν τα σχετικά διπλώματα συμμετοχής, καθώς και αρκετά βιβλία – οδηγοί προβολής της περιοχής Τρικάλων, τα οποία διατέθηκαν από διαφόρους φορείς του Ν. Τρικάλων. Δόθηκε επίσης στον καθένα και ένα εξαιρετικό έγχρωμο αφαιρετικό σκίτσο των Τρικάλων, την οποία φιλοτέχνησε ειδικά γι’ αυτή τη συνάντηση ο Τρικαλινός καλλιτέχνης κ. Απόστολος Κουρσοβίτης (Κουρσό).
Την Κυριακή το πρωί οι ξένοι Εταίροι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την οργάνωση της συνάντησης από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ., αλλά και από τα μέρη που επισκέφτηκαν, καθώς και από την ελληνική φιλοξενία.
Αλλά και τα μέλη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. αποκόμισαν ενδιαφέρουσες και πολύτιμες εμπειρίες από τα δύο χρόνια, που διήρκησε η Σύμπραξη. Ταξίδεψαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ανακάλυψαν την ιστορία και τον πολιτισμό των εταίρων, αντάλλαξαν απόψεις για εκπαιδευτικά και άλλα θέματα με συναδέλφους και επιστήμονες της εκπαίδευσης από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, συνεργάστηκαν για τη δια βίου μάθηση, εξάσκησαν τη γλωσσομάθειά τους, συμμετείχαν στoν διαπολιτισμικό διάλογο, αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας, ερεύνησαν την ευρωπαϊκή συνείδηση των συμπολιτών τους και ανακάλυψαν όσα ενώνουν τους πολίτες της Ευρώπης. Αλλά και η παρουσία των εταίρων στην πόλη μας, επισφράγισε με τον καλύτερο τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, που αναπτύχθηκαν κατά τα τελευταία έτη.
Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ευχαριστεί όλους, όσοι βοήθησαν για την επιτυχία αυτής της συνάντησης, κάνοντας πράξη την ελληνική φιλοξενία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου