Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Πρώτη συνάντηση στην Cuenca (Ισπανία), 26-30 Νοεμ. 2008Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. στην Κουένκα της Ισπανίας
Στην πρώτη συνάντηση Εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig

Από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου 2008, μέλη της Ομάδας Υλοποίησης του Προγράμμα-τος «Διά Βίου Μάθησης/ Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig (αρ. έγκρισης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2008-1-ΕS1- GRU06 -00101 5), επισκέφτηκαν την πόλη Cuenca (Κουένκα) της Ισπανίας και συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των άλλων Ιδρυμάτων της Σύμπραξης που προέρχονται από οκτώ χώρες της Ευρώπης
Αυτά είναι:
1) Το Κέντρο Διαρκούς Εκπαίδευσης Δασκάλων της Cuenca (Ισπανία), το οποίο εργάζεται στα πεδία της διαρκούς εκπαίδευσης των δασκάλων.
2) Ο Όμιλος για τον Ιστορικό Διάλογο και Έρευνα (AHDR) (Κύπρος), που ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αποτελείται από έναν σχεδόν ίσο αριθμό μελών και διοικητικού προσωπικού από τις Ελληνο- και Τουρκοκυπριακές κοινότητες
3) Ο φορέας GRETA du Velay (Γαλλία), που εκπαιδεύει ενήλικες σε μια μειονεκτούσα αγροτική περιοχή (Νότια της Auveregne).
4) Ο Ευρωπαϊκός Πόλος για τη Γνώση (Ιταλία), ο οποίος είναι ένα δίκτυο σχολείων, οργανισμών και ιδρυμάτων που εργάζονται για την ευρωπαϊκή κοινωνική ένταξη.
5) Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Utena A. & M. Miskiniai (Λιθουανία), η οποία είναι μια από τις πρώτες δημόσιες λιθουανικές βιβλιοθήκες.
6) Το Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Mazovian (Πολωνία), το οποίο συνεργάζεται με εκπαιδευτικό προσωπικό από την επαρχία και παρέχει μεθοδολογική υποστήριξη και εκπαίδευση σε συμβούλους, διευθυντές και δασκάλους, καθώς και διοικητικούς της εκπαίδευσης.
7) Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Σχολείου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών της Ανατο-λίας (Bignol, Τουρκία), ο οποίος ασχολείται με την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Σχολείου.
8) Ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων (Ελλάδα), ο οποίος προωθεί την επιστημονική έρευνα στους τομείς της Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Φιλολογίας και Πολιτιστικής κληρονομιάς στη Θεσσαλία.
Από την Ομάδα Υλοποίησης του Προγράμματος εκ μέρους του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. συμμετεί-χαν οι: Διονυσία Νημά, φιλόλογος, υπεύθυνη υλοποίησης του Προγράμματος, Άννα Ντινα-πόγια - Λιακατσίδα, δικαστική υπάλληλος, καθηγήτρια γαλλικών, Αχιλλέας Σιάχος, δάσκαλος, και Θεόδωρος Νημάς, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων – πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε με οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης

Η γενική ιδέα του εν λόγω προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια ενεργή ευρωπα-ϊκή πολιτεία για τον καθένα, μια επίγνωση της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη, μέσα από τη γνώση της πολιτιστικής/ιστορικής κληρονομιάς των συμμετεχουσών χωρών. Οι ιδιαίτε-ροι στόχοι του προγράμματος είναι να συνεισφέρει στη διαδικασία διάδοσης και επίγνωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ δασκάλων, γονέων και ενήλικων μαθητών, να τους ενθαρρύνει να μελετήσουν την πολιτιστική κληρονομιά όλων των ευρωπαϊκών χωρών, να αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας, να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην επικοινωνία με ιδρύματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με την άφιξη στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας παρέλαβε την τετραμελή Ομάδα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και την μετέφερε στο γραφείο του Έλληνα πρέσβεως στη Μαδρίτη κ. Γ. Γαβριηλίδη, με τον οποίο είχε ενδιαφέρουσα συνάντηση.
Το απόγευμα επισκέφτηκε το ιστορικό κέντρο της Ισπανικής πρωτεύουσας και το περίφημο Μουσείο Τέχνης Πράδο. Ύστερα με το τοπικό τραίνο το βράδυ μετέβη στην με-σαιωνική πόλη της Cuenca, όπου την περίμεναν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Διαρκούς Επι-μόρφωσης της πόλης (CENTRO DE PROFESORES DE CUENCA).
Το πρωί της Πέμπτης, 27 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Cuenca έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του Προγράμματος.
Μετά τους σχετικούς χαιρετισμούς έγινε η παρουσίαση των πόλεων και των φορέων των χωρών που συμμετέχουν στη σύμπραξη, του προγράμματός της, των μεθόδων και των εργαλείων εργασίας, υποδειγμάτων δραστηριοτήτων για την επίτευξη των στόχων της σύμπραξης από τον συντονιστή του προγράμματος και εκπαιδευτή του τοπικού κέντρου επιμόρφωσης δασκάλων. Επακολούθησε καφές και προσωπικές επαφές με τους εταίρους από τις άλλες χώρες.
Κατόπιν έγινε παρουσίαση της ιστοσελίδας, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της σύμπραξης, την επικοινωνία των εταίρων αλλά και την δημοσιοποίηση των δράσεών της.
Η Ομάδα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. προσέφερε σε όλες τις αντιπροσωπείες βιβλία (στην αγγλική και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες) και τουριστικό υλικό (CD με τραγούδια, DVD με ντοκυ-μανταίρ κ.ά.) προβολής του Ν. Τρικάλων που διέθεσε γι’ αυτόν τον σκοπό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, η ΤΕΔΚ και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην πόλη και γεύμα στο μεσαιωνικό μο-ναστήρι του Αγίου Παύλου, το οποίο λειτουργεί ως τουριστικό ξενοδοχείο και εστιατόριο και έχει θέα τα κρεμαστά στους βράχους σπίτια της παλιάς πόλης (casas colgadas).
Το απόγευμα έγινε κατανομή εργασιών μεταξύ των εταίρων και ανάθεση αντικειμένων έρευνας μέχρι την επόμενη συνάντηση. Η κάθε συμμετέχουσα πόλη ανέλαβε να μελετήσει μια από τις άλλες 7 πόλεις και θα την παρουσιάσει αναλυτικά στην επόμενη συνάντηση. Παρουσιάστηκε δειγματική εργασία εκπαιδευομένων του κέντρου, έγινε επίσης παρουσίαση της πόλης της Cuenca με τη χρήση πολυμέσων, αποτέλεσμα εργασίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.
Το απογευματινό πρόγραμμα έκλεισε με διάλεξη με θέμα την «Πολιτιστική Κληρονο-μιά ως Ευρωπαϊκή ταυτότητα» και την «Παιδαγωγική δράση και Διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Παρουσίαση δράσεων του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης).
Το βράδυ παρατέθηκε μπουφές με τοπικά προϊόντα των χωρών που συμμετείχαν και δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ανταλλαγή γεύσεων, οσμών , συνταγών και εθίμων διατροφής! Η Ομάδα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. προσέφερε τοπικά τρικαλινά εδέσματα και ποτά, τα οποία άρεσαν ιδιαιτέρως.
Την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Francisco Javier Pulido Morillo υποδέχτηκε τα μέλη των αντιπροσωπειών στο Μέγαρο του Δημαρχείου. Όλοι υπέ-γραψαν έντυπο αίτησης (συμπαράστασης) για την ανάδειξη της Cuenca σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2016. Η Ομάδα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. προσέφερε στον δήμαρ-χο βιβλία και μια “βυζαντινή” εικόνα.
Κατόπιν έγινε ξενάγηση στο φρούριο Alcazar της πόλης, από τον υπεύθυνο αρχαιο-λόγο της ανασκαφής. Έγινε επίσης τοποθέτηση πλακέτας από τον Δήμαρχο της πόλης, για τη δωρεά του μεσαιωνικού πύργου Mangana (σύμβολο της πόλης) στη Σύμπραξη, ως την αρχή μιας αλυσίδας δωρεών μνημείων του πολιτισμού στην σύμπραξη των ευρωπαϊκών πόλεων.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Jose Maria Cruz Nivillo και ξενά-γηση στους χώρους εργαστηρίων των σπουδαστών. Σε όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών προσφέρθηκε από ένα χαρακτικό έργο, με την απεικόνιση του προηγούμενου μνημείου (πύργου Mangana) και το μανιφέστο της σύμπραξης (επισφράγιση στόχων και επιδιώξεων).
Εν συνεχεία, στην άκρη της Πόλης και έξω από τα τείχη, έγινε συμβολικό φύτεμα ενός κυπαρισσιού από όλους τους εκπροσώπους των φορέων της σύμπραξης και δημόσια ανάγνωση του μανιφέστου από την Ελληνίδα εκπρόσωπο, καθώς η σύμπραξη θα ολοκλη-ρωθεί στην Ελλάδα, στα Τρίκαλα.
Μετά από μια ακόμα ξενάγηση στην παλιά πόλη, παρατέθηκε ισπανικό γεύμα και το απόγευμα έμεινε ελεύθερο για περιήγηση στην πόλη.
Το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην κοιλάδα του ποταμού Jucar σε υψόμετρο 1200 μ., σε ένα εκπληκτικό χιονισμένο φυσικό τοπίο με ιδιαίτερους σχηματισμούς των διαβρωμένων πετρωμάτων. Το γεύμα παρατέθηκε σε τυπική τοπική ταβέρνα, σε ορεινό χωριό (Valdecabras). Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον Καθεδρικό Ναό, στο Μουσείο Ισπανικής Αφηρημένης Τέχνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, τα οποία εκπλήσσουν με τους χώρους τους και τα ευρήματά τους.
Το βράδυ δόθηκε το αποχαιρετιστήριο δείπνο, προσφορά των τοπικών αρχών, έγινε ανταλλαγή δώρων, εγκάρδιος αποχαιρετισμός και ραντεβού σε λίγους μήνες στη Γαλλία.
Το ταξίδι της επιστροφής έγινε την Κυριακή με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Κουένκα, μια πόλη με πληθυσμό όσο τα Τρίκαλα, εντυπωσιάζει με τα μεσαιωνικά της σπίτια που οι κάτοικοι και οι αρχές της τα διατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή, το φυσικό τοπίο που θυμίζει Μετέωρα και τα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου