Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Η διακήρυξη της Σύμπραξης

MANIFESTO

…είναι υπέροχο να μιλάς πολλές γλώσσες, να ισχυροποιείς τους δεσμούς ξένες φιλίες, να έχεις αναμνήσεις όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών… είναι σαν να δραπετεύεις από την εμμονή των συνόρων έστω για λίγο, είναι σαν να συνεισφέρεις από τον προσωπικό σου κόσμο στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής μητέρας-πατρίδας, που μπορεί να συγκριθεί με την απεραντοσύνη του κόσμου, σαν μια ευρύτερη μητέρα-πατρίδα”. 
 M. Yourcenar

Προάγουμε το αίσθημα ότι ανήκουμε στην Ευρώπη, ως μια υπερεθνική κοινότητα.

Αναλαμβάνουμε μια ατομική και συλλογική ευθύνη για την κοινή μας ιδιοκτησία, που είναι η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά.

Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να είναι γνωστές και σεβαστές, ώστε η περιουσία που λάβαμε να μεταφερθεί πλουσιότερη στους νεότερους. Η κληρονομιά προσφέρει μια ευρεία κλίμακα εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, οι οποίες οδηγούν σε μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τους μαθητευόμενους. Αυτές οι δυνατότητες όχι μόνο ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αξιών, όπως η ταυτότητα και η υπευθυνότητα, αλλά ακόμη ενδυναμώνουν την συλλογική ιστορική μνήμη.

Η πόλη είναι ένα βασικό πλαίσιο εργασίας, όπου συνυπάρχουν όλα τα διαφορετικά είδη Κληρονομιάς. Η γλώσσα της πόλης έχει βασιστεί σε έναν διάλογο μεταξύ Παρελθόντος και Παρόντος, ανάμεσα σε εποχές, επικοινωνίες, έργα, κυβερνήσεις, αναμνήσεις, προγράμματα, ανταλλαγές, συναισθήματα και όνειρα. Η μνήμη πρέπει να οδηγεί σε μια παιδαγωγική της Δημοκρατίας.

Η πόλη είναι μια αντανάκλαση της γλώσσας της ζωής. Αυτή η παγκόσμια γλώσσα δημιουργεί μια συνείδηση, που βασίζεται στη γνώση και ενθαρρύνει εκείνες τις αξίες, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια ενεργή, δεσμευτική και υπεύθυνη ιδιότητα του πολίτη.

Αισθανόμαστε την πόλη ως ένα ολοκληρωμένο σύνολο, ως ένα εργαστήριο Ιστορίας, δυναμικής και μεταβαλλόμενης, όπου εμείς είμαστε οι κύριοι πρωταγωνιστές.

Θα είμαστε ικανοί να περπατήσουμε προς έναν Ευρωπαϊκό και πλανητικό ορίζοντα. Επιμένουμε στην ουτοπία να δημιουργήσουμε μια πληθωρική κοινωνία, όπου θα κτιστεί η άσκηση μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Οι πόλεις Fumane (Verona, Ιταλία), Bingöl (Τουρκία), Le-Puy-en-Velay (Γαλλία), Τρίκαλα (Ελλάδα), Utena (Λιθουανία), Βαρσοβία (Πολωνία), Λευκωσία (Κύπρος) και Cuanca (Ισπανία) επιθυμούν να κτίσουν μια Ευρωπαϊκή ταυτότητα μέσω της γνώσης, της υπεράσπισης και της μετάδοσης της κληρονομιάς μας με σκοπό να δημιουργήσουμε μια κοινή κληρονομιά: την Ευρώπη.

Cuenca, Νοέμβριος 2008
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου