Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Πέμπτη Συνάντηση στη Λευκωσία (Κύπρος), 4-8 Νοεμ. 2009

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στην πέμπτη συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig

Από τις 4 έως 8 Νοεμβρίου 2009, μέλη της ομάδας Υλοποίησης του Προγράμματος «Διά Βίου Μάθηση / Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig» (αρ. έγκρισης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2008-1-ES1-GRU06-00101 5) συμμετείχαν για λογαριασμό του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων στην πέμπτη τακτική συνάντηση των Εταίρων-εκπροσώπων των υπολοίπων επτά ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, που συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Κληρονομιά για μια ενεργή Ευρωπαϊκή Πολιτεία μέσω του Διαπολιτισμικού Διαλόγου».
Η συνάντηση έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Κύπρου και την οργάνωση ανέλαβε ο μη κυβερνητικός Όμιλος για τον Iστορικό Διάλογο και την Ιστορική Έρευνα (Association for Historical Dialogue and Research) με έδρα την Λευκωσία. Από την πλευρά του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έλαβαν μέρος η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος Διονυσία Νημά, φιλόλογος, και η Ελένη Γιοντζή, μέλος της ομάδας υλοποίησης, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Τρικκαίων.
Και σ’ αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κουένκα της Ισπανίας (Κέ-ντρο Διαρκούς Επιμόρφωσης Δασκάλων), τη Βερόνα της Ιταλίας (Ευρωπαϊκός Πόλος για τη Γνώση), την Le Puy en Velay της Γαλλίας, (Greta du Velay – Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων), την Ουτένα της Λιθουανίας (Δημόσια Βιβλιοθήκη A. & M. Miskiniai), τη Βαρσοβία της Πολωνίας (Κέντρο Διαρκούς Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην περιφέρεια της Μαζοβίας (Mazowieckie Samorzadowe Centrum Doskonalenia Nauczycieli) και την Bingöl της Τουρκίας (Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών της Ανατολίας).
Η υποδοχή έγινε στα γραφεία του Ομίλου, ο οποίος φιλοξενείται σε χώρο του Λήδρα Παλάς, έδρα των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην νεκρή ζώνη της Λευκωσίας. Μέλη του Ομίλου είναι κυρίως εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Μαζί και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μέλη του Ομίλου αναγνωρίζουν τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και τις συστάσεις της UNESCO για τη διδασκαλία της ιστορίας. Από την ίδρυσή του το 2003, υπερασπίζεται και προάγει τον παραγωγικό διάλογο και την έρευνα σε θέ-ματα ιστορίας και της διδασκαλίας της, της ιστορικής έρευνας και μεθοδολογίας. Σκοπός του είναι η αντικειμενική θεώρηση της ιστορίας και η κριτική σκέψη των διδασκομένων, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες στην διδασκαλία της ιστορίας σε όλες τις εθνικές, θρησκευτικές και κοινωνικές ομάδες. Για τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας η ιστορική εκπαίδευση δεν δέχεται επεμβάσεις από πολιτικές και ιδεολογικές ατζέντες, ούτε και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την ενίσχυση του διαχωρισμού. Μαθαίνοντας να σκεφτόμαστε ιστορικά, μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε, να δεχόμαστε ο ένας τον άλλο και να συνεργαζόμαστε. Κατά τον Όμιλο, η ιστορία είναι αμερόληπτη και οικουμενική, υπόκειται σε διαρκή διάλογο και διαρκή αλλαγή μέσα από την πάροδο του χρόνου.
Η 3ήμερη επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, κατά μήκος της «πράσινης γραμμής», αλλά και πέρα από αυτήν, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Οι οικοδεσπό-ες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οδήγησαν την πολυεθνική ομάδα στις γειτονιές και τα μνημεία της Λευκωσίας, μάρτυρες του πολυπολιτισμικού και ταραγμένου παρελθόντος της πόλης και όλου του νησιού. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν και η εκδρομή στη Λεμεσσό, στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και του κάστρου στο Κολόσσι.
Τα μέλη της ομάδας του προγράμματος είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα προγραμματισμένα επιμορφωτικά εργαστήρια ιστορικής διδασκαλίας μέσα από πηγές και βιωματικές εμπειρίες, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λήδρα Παλάς, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το κέντρο JW Fulbright, στην ουδέτερη ζώνη, με συμμετοχή εκπαιδευτικών, εκπροσώπων και των δύο κοινοτήτων της Λευκωσίας.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος, παρουσιάστηκε από τους συντονιστές Ισπανούς το διαδικτυακό κουίζ, που ενώνει προσωπικότητες, γεγονότα και δείγματα από τον πολιτισμό όλων των χωρών που συμμετέχουν στη σύμπραξη. Το κουίζ αυτό μπορεί να επισκεφθεί ο καθένας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://thepathofwords.activeheritage.eu.
Η συνάντηση αυτή ήταν για άλλη μια φορά μια πολύτιμη εμπειρία για τους εκπροσώπους του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., οι οποίοι αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις με τους Κύπριους και τους λοιπούς ευρωπαίους εταίρους για την ιστορία και τον πολιτισμό της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου