Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Τρίτη Συνάντηση στη Βαρσοβία (Πολωνία), 20-24 Μαΐου 2009

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Στην τρίτη συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig

Από τις 20 έως 24 Μαΐου 2009, μέλη της ομάδας Υλοποίησης του Προγράμματος «Διά Βίου Μάθηση / Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig» (αρ. έγκρισης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2008-1-ES1-GRU06-00101 5) συμμετείχαν για λογαριασμό του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων στην τρίτη τακτική συνάντηση των Εταίρων - εκπροσώπων των υπολοίπων επτά ευρωπαϊκών ιδρυ-μάτων, που συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Κληρονομιά για μια ενεργή Ευρω-παϊκή Πολιτεία μέσω του Διαπολιτισμικού Διαλόγου».
Η συνάντηση έλαβε χώρα στην πολωνική πρωτεύουσα και την οργάνωση ανέλαβε το Κέντρο Διαρκούς Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην περιφέρεια της Μαζοβίας (Mazowieckie Samorzadowe Centrum Doskonalenia Nauczycieli) με έδρα τη Βαρσοβία. Από την πλευρά του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έλαβαν μέρος ο πρόεδρός του Θεόδωρος Νημάς, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος Διονυσία Νημά, φιλόλογος, και τα μέλη της ομάδας υλοποίησης Ειρήνη Παπανικολάου, πληροφορικός, και Φωτεινή Τσολάκη, καθηγήτρια αγγλικής.
Η υποδοχή όλων των Εταίρων ήταν ιδιαιτέρως θερμή, καθώς ήδη από τις προηγούμενες συναντήσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία είχαν αναπτυχθεί δεσμοί αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας μεταξύ των μελών των διαφόρων ευρωπαϊκών οργανισμών που συμμετέχουν. Και σ’ αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κουένκα της Ισπανίας (Κέντρο Διαρκούς Επιμόρφωσης Δασκάλων), τη Βερόνα της Ιταλίας (Ευρωπαϊκός Πόλος για τη Γνώση), την Le Puy en Velay της Γαλλίας, (Greta du Velay – Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων), την Ουτένα της Λιθουανίας (Δημόσια Βιβλιοθήκη A. & M. Miskiniai), τη Λευκωσία της Κύπρου (Όμιλος για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα) και την Bingöl της Τουρκίας (Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών της Ανατολίας).
Η πρώτη ημέρα της συνάντησης (Πέμπτη 21 Μαΐου) περιλάμβανε την παρακολούθηση ενδιαφέρουσας ημερίδας στον χώρο του Επιμορφωτικού Ιδρύματος με θέμα «Ευρωπαϊκοί δείκτες ποιότητας στην εκπαίδευση». Ο καθηγητής του Παν/μιου της Βαρσοβίας Jerzy Marek, αναφέρθηκε στην σχέση ανάμεσα στην ποιότητα της επιμόρφωσης των διδασκόντων και στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία. Έκανε λόγο για την εκπαιδευτική νομοθεσία και την εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Πολωνία καθώς και για το σύστημα αξιολόγησης της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια έγινε μια παρουσίαση διαφόρων όψεων της πολιτιστικής εκπαίδευσης στην Πολωνία, με αναφορές στη μουσική διδασκαλία και την καλλιτεχνική εκπαίδευση μέσα από συγκεκριμένα διδακτικά παραδείγματα και προβληματισμούς για την ποιοτικότερη προσέγγιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων, ως κομμάτι της διάδοσης και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού, αλλά και της Ευρώπης ως συνόλου.
Ακολούθως, στον χώρο του επιμορφωτικού κέντρου, έγινε παρουσίαση και έκθεση διδακτικών εγχειριδίων και εργασιών μαθητών από την κάθε συμμετέχουσα χώρα, με τα οποία οι μαθητές, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου της, της πόλης τους και της ευρύτερης περιοχής. Η ομάδα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. παρουσίασε προφορικά και κατέθεσε στην έκθεση μια σειρά από εργασίες μαθητών γυμνασίων και λυκείων του νομού Τρικάλων με θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμ-μάτων. Οι εργασίες των μαθητών παραχωρήθηκαν με προθυμία από τους υπευθύνους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΔΕ Τρικάλων κ. Ελένη Τζιότζιου και κ. Αντώνιο Παπαμιχαήλ. Η παρουσίαση των εργασιών εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες για το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μαθητές εργάστηκαν ερευνητικά και βιωματικά και γνώρισαν τον τόπο τους και την ιστορία τους συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους. Ωστόσο, η παρουσίαση αυτή αποκάλυψε το κενό σε εκπαιδευτικά προ-γράμματα και δραστηριότητες γνωριμίας με την πόλη από τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς του Νομού μας. Εξάλλου, στην πόλη των Τρικάλων δεν υπάρχει οργανωμένο μουσείο ή αρχαιολογικός χώρος, ούτε καν οι Μονές των Μετεώρων, που να προσφέρονται για έναν εκπαιδευτικό-μουσειοπαιδαγωγικό περίπατο για παιδιά όλων των ηλικιών.
Η γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Βαρσοβίας περιλάμβανε την επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο της Βαρσοβιανής Αντίστασης εναντίον των Γερμανών, της Γερμανικής και Σοβιετικής Κατοχής, της απόκρουσης των εισβολέων, την τελική επι-κράτηση των Σοβιετικών, τις εμφύλιες συρράξεις αλλά και τον ολέθριο βομβαρδισμό της πόλης από τους ηττημένους Γερμανούς το 1944. Το Μουσείο αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα σύγχρονου μουσείου ιστορίας, με πλούτο εκθεμάτων και ντοκουμέντων, προβολές πολυμέσων και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές, οι οποίοι κατέκλυζαν τις αίθουσες του Μουσείου.
Η πρώτη ημέρα έληξε με την περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας, την μεσαιωνική πόλη, η οποία ανοικοδομήθηκε την δεκαετία του 1970-1980 μετά από την ισοπέδωσή της το 1944 από τους Γερμανούς. Η περιοχή αυτή της Βαρσοβίας έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι εντυπωσιακό δείγμα ανάπλασης ενός τόσο σημαντικού τμήματος της πόλης, μάρτυρα της ταραγμένης της ιστορίας.
Η επόμενη ημέρα (Παρασκευή 22 Μαΐου) περιλάμβανε την υποδοχή από τον αντιδήμαρχο της Βαρσοβίας της ομάδας των Ευρωπαίων εταίρων και ομιλία του για τη σύγχρονη εικόνα της πόλης. Η ελληνική αποστολή προσέφερε στον Δήμο της Βαρσοβίας βυζαντινές εικόνες, τουριστικούς-ιστορικούς οδηγούς της Ελλάδος και των Μετεώρων (στα πολωνικά) και βίντεο σχετικό με τα μνημεία της περιοχής των Τρικάλων. Τα δώρα αυτά ήταν προσφορά της επιχείρησης του Δημ. Ζερβόπουλου. Η υπόλοιπη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην λεπτομερέστατη ξενάγηση στο Μουσείο του Πολιτισμού, πρώην Βασιλικό Παλάτι της Βαρσοβίας, το οποίο ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων και αποκαταστάθηκε στη μορφή που είχε πριν από τον βομβαρδισμό του το 1944, χάρη στη συστηματική εργασία και την ισχυρή θέληση του πολωνικού λαού, ο οποίος ανέσκαψε στα ερείπια και αναζήτησε απεικονίσεις της αρχικής μορφής του κτιρίου. Στο Μουσείο αυτό διαφαίνεται η πολιτική και διοικητική ιστορία της Βαρ-σοβίας από την εποχή που είχε γίνει πρωτεύουσα του ενιαίου Πολωνικού και Λιθουανικού Κράτους. Στις αίθουσες του Παλατιού στεγάζονται έργα τέχνης σημαντικών Ευρωπαίων καλλιτεχνών, χάρτες, βιβλία και ντοκουμέντα μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια σημαντική παράμετρος ωστόσο ήταν και πάλι η συστηματική διεξαγωγή, στις αίθουσες του Παλατιού, ακόμη και στα βαθιά του υπόγεια, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά όλων των ηλικιών. Τα προγράμματα αυτά συνοδεύονται από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους με τεχνική υποστήριξη από διαδραστικούς πίνακες, όπου προβάλλονται πολυμεσικές εφαρμογές για την γνωριμία διαφόρων πτυχών της ζωής στο παρελθόν της πόλης και του παλατιού.
Το μνημείο που “προσφέρθηκε” συμβολικά στους Εταίρους από το πολωνικό ίδρυμα ήταν ένα από τα πολλά πάρκα της πόλης, το Πάρκο Skaryszewski– I. J. Paderewski, ένα ανοιχτό υπαίθριο μουσείο στο κέντρο της Βαρσοβίας. Το μνημείο αυτό αποτέλεσε κυρίως την αναφορά μνήμης στον μεγάλο Πολωνό μουσικό και πολιτικό Ignacy Jan Paderewski (1860-1941), και έγινε η αφορμή για τη γνωριμία με το έργο του.
Οι εργασίες της τρίτης αυτής συνάντησης ολοκληρώθηκαν την επόμενη ημέρα (Σάββατο 23 Μαΐου) με την παρουσίαση σε βίντεο της Πολωνίας και της Βαρσοβίας από την Ελληνική ομάδα, με έμφαση σε σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της χώρας αλλά και στοιχεία του πολωνικού πολιτισμού. Η παρουσίαση της Πολωνίας αποτέλεσε πρόκληση για τα μέλη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και έγινε η αφορμή για να ερευνήσουν και να γνωρίσουν αυτή την ενδιαφέρουσα χώρα διαχρονικά. Στη συζήτηση που ακολούθησε σχολιάστηκαν τα πρώτα συμπεράσματα από την διεξαγωγή της έρευνας και τη διανομή ερωτηματολογίων για την «Ευρωπαϊκή Ταυτότητα» μέσα στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας των Τρικάλων, αλλά και στις περιοχές της έδρας των άλλων Εταίρων. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες, αν και διστακτικοί για το περιεχόμενο της έρευνας, έδειξαν ότι ενδιαφέρονται κυρίως για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας, ενώ τονίζουν την ανάγκη για τη διατήρηση των διαφορετικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης φάνηκε ότι η εξοικείωση με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό προχωρά και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών, χάρη στη χρήση των νέων τεχνολογιών και στα ταξίδια.
Αφού ορίστηκαν οι επόμενες συναντήσεις μέσα στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 και οι εργασίες που αναλογούν στην κάθε ομάδα, έγιναν προτάσεις για τα τελικά προϊόντα της σύμπραξης. Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας οι οικοδεσπότες Πολωνοί αποχαιρέτησαν τα μέλη της Σύμπραξης με μια ξενάγηση στο καταπράσινο Πάρκο Lazienki, όπου βρίσκεται ένα ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας των Poniatowski κτισμένο πάνω σε λίμνη και που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο - πινακοθήκη.
Έχοντας μια ακόμη πολύτιμη ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Βαρσοβία, η ελληνική ομάδα επέστρεψε στην πόλη των Τρικάλων με πολλές ευθύνες για την διοργάνωση μιας αντάξιας επίσκεψης των Ευρωπαίων Εταίρων τον Μάιο του 2010, οπότε και θα ολοκληρωθεί η Σύμπραξη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου